Kerekes Boglárka

 

boglarka.pngKerekes Boglárka vagyok, Erdélyben születtem 1976-ban. Gyermekként meghatározó volt számomra kisebbségi létünk, illetve családom szüntelen, közösségmegtartó, kulturális, hagyományőrző munkássága. A Nagyenyedi Bethlen Gábor óvónőképző szakán szereztem óvónői diplomát, Marosvásárhelyen voltam kezdő, címzetes óvónő. Lelkem útját járva egyre jobban elmélyültem a néptánc, népzene, népdaléneklés, a hagyományos szokások csodálatos világában, neves Csíkszeredai, Sepsiszentgyörgyi és más Székelyföldi mesterektől tanulva. Számos népzenei együttesnek voltam énekese, táncosa, Európa- szerte tartottunk turnékat, mindig sajátos módon megörvendeztetve a gyerekközönséget is, táncházak, játszóházak szervezésével, gyermektáncházas népzenei lemezünk, a Kecsketánc bemutatásával.

Óvónőképzős hospitálóként, később Sepsiszentgyörgyön ismerkedtem a Waldorf eszmeiséggel, melyben lélekközpontúságot, és a gyermekek fejlődését tekintve csodás értékrendszert véltem felfedezni.

2015 szeptemberétől a Csillagszem Waldorf óvoda életének vagyok részese Boróka kislányommal együtt, illetve a Magyar Waldorf-óvodapedagógiai Egyesület solymári Waldorf-óvónőképzésén veszek részt.

Csapiczki Ildikó

 

Balintek-5.jpgCsapiczki Ildikó vagyok. 1975-ben születtem Budapesten.

1998-ban a soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolán végeztem óvodapedagógusként. Pályakezdőként két évig voltam egy budapesti önkormányzati óvodában 28 kisgyermek óvó nénije. Közben érdeklődésem a „nehezen nevelhető” gyermekek felé fordult, szerettem volna megérteni őket, segíteni beilleszkedésüket a közösségbe, előmozdítani társas kapcsolataik pozitív alakulását. Annak reményében, hogy ehhez eszközöket kapok a kezembe, elvégeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola pszichopedagógiai tanár szakát. Gyógypedagógusként két éven át tanulásban akadályozott alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozhattam egy ferencvárosi általános iskolában.

2002-ben megszületett a kisfiam, aki elvezetett a Waldorf pedagógiához: óvodaválasztáskor csak Waldorf óvoda jöhetett szóba. Azt szerettük volna, ha nyiladozó személyisége megtartja nyitottságát, érdeklődését a világra, ha megőrizheti bizalmát a felnőttekben, ha öröme, vidámsága, jó életérzése megmarad, ha akaratát nem letörik, hanem tudatos és szelíd határozottsággal terelik megfelelő mederbe. Az élet úgy hozta, hogy 2006 őszétől szülőként aktív részese lettem a Csillagszem Waldorf Óvoda megalapításának, ahol aztán kisfiam is óvodás lehetett. Az óvodai évek alatt közel került hozzám a Waldorf pedagógia elméletben és gyakorlatban is. A Waldorf-pedagógia elmélyítése miatt 2009/2010-es tanévtől a solymári posztgraduális Waldorf óvónőképzés hallgatója lettem. Ugyancsak 2009 őszétől kezdve nagy örömömre már óvodapedagógusként segíthettem a megalapított óvodánk működését. Itt végre azt a pedagógiát gyakorolhattam, amely kezdettől fogva természetes és ismerős volt számomra, amely annyira közel állt hozzám.

2011 óta szakvizsgázott pedagógusként, 2012-től pedig Waldorf-óvónői szakképesítéssel lehetek a gyerekek között.

 

Kovács  Judit

Szmirnov KrisztinaPedagógus családba születtem Óbudán. A Mókus utcai Zenei Általános Iskoába, majd az Árpád Gimnáziumba jártam.


Győrben végeztem el a Konzervatórium fuvola tanszakát, majd gyermekeim születéséig zenészként dolgoztam. Később, már édesanyaként, az ELTE-n óvodapedagógusi diplomát szereztem.
Tanulmányaim kapcsán találkoztam  Rudolf Steiner  Általános embertan című művével, mely igencsak felkeltette az érdeklődésemet.


A pedagógiának nem szabad tudománynak lennie, művészetnek kell lennie. És van-e művészet, amit meg lehet tanulni anélkül, hogy folytonosan érzésekben élnénk? Azok az érzések azonban, amelyekben élnünk kell, hogy művelhessük a pedagógia nagy életművészetét, azok az érzések, amelyekkel rendelkeznünk kell a pedagógiához, csak úgy izzanak fel, ha tudjuk, hogy az ember kapcsolatban áll az egész nagy Világmindenséggel.”
(R.Steiner, Általános embertan )


Ezen gondolatok hatására számomra egyenes út vezetett Solymárra a Waldorf óvónő képzésre. A művészetekhez való vonzódásom, zenei tudásom és tapasztalataim kibontakoztatását a gyermekek nevelése érdekében, ebben a módszerben láttam meg leginkább. A képzés, különleges szemszögből világította meg számomra a gyermeki létet és nagyon nagy hatással volt rám.
Tizenöt esztendeje gyakorlom hivatásomat s tapasztalom nap mint nap amiről Rudolf Steiner
így elmélkedik: „Életöröm, a lét öröme, erő a munkához, mindez a szépség- és művészi érzék ápolásából fejlődik ki, az egész lét irányában. És az ember és ember közötti viszony, mennyire megnemesedik, megszépül ezen az érzéken át!  ( R. Steiner, A gyermek nevelése szellemtudományi szempontból)

  

Csapiczki Magdolna

 

Csapiczki Magdolna vagyok.1977-ben születtem Budapesten és itt is élek a családommal. Három gyermekünk van, akik Waldorf óvodába és iskolába járnak. 

Örömmel tölt el, hogy a mindennapjaikban segíthetem a csillagszemű óvodásokat és az óvónéniket.

 

 

 

 

Cserháti Kati

 

Cserháti KatiCserháti Kati vagyok, euritmiaművész és Waldorf-tanár. 1975-ben születtem Budapesten. Eredetileg nyelvész vagyok, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára jártam, itt ismertem meg a Waldorf-pedagógiát, az antropozófiát, s ezeken keresztül az euritmiát. Gyermekeim születése után végeztem el a budapesti nappali Euritmiaképzést, ami egy igazi kiteljesedést hozott az életembe. Két nagy fiammal és férjemmel itt lakunk Békásmegyer-Ófaluban. Immáron nyolc éve euritmiázom a Csillagszem Waldorf Óvodában a gyermekekkel. A pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskola euritmiatanáraként elsőtől nyolcadikig tanítom az euritmiát, ezt a csodálatos, új mozgásművészetet, amely a Waldorf-pedagógia egyik alappillére. Emellett a magyarországi Euritmia Akadémia képzésén tanítok. Előadóművészként tagja vagyok az Artemis Euritmia Színpadnak. Az euritmiatanítás több szintjén aktívan tevékenykedve elmondhatom, hogy az óvodai euritmiázás kiemelkedően fontos számomra. Csodálatos és felemelő a gyerekekkel együtt mozdulni hétről-hétre, nagy öröm átélni velük a történeteket és verseket az euritmia mozdulataival megelevenítve!